Boutiquehotel Stadthalle

Country: Osterreich
Hotel type: Business hotel
Web address: http://www.hotelstadthalle.at
Introduction: "Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света"

Hotel Story

Описание на хотела:

Виенският тризвезден бутиков хотел Stadthalle Виена е първият в света хотел с нулево енергийно равновесие в градските райони.

Бутиковият хотел Stadthalle е чудесно място, където можете да отседнете в красива градина и да се отпуснете в индивидуално проектирани стаи. Хотелът използва вода само от собствения  си кладенец, за да напоява растенията и цветята в градината.

Отпуснете се в уникална атмосфера, безпрецедентна за градски хотел в космополитната Виена. Сгушен на тиха улица, далеч от суматохата на столицата, лавандулата цъфти на покрива и птиците чуруликат в градината.

Хотелът разполага с два основни имота, разположени един до друг. Сградата-майка се състои от 41 стаи на 4 етажа в сграда от 19-ти век и новия пасивен хотел, който се състои от 38 стаи на 5 етажа; сграда с нулев енергиен баланс.

Мотото на целия екип е: "Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света".

 

 


Уважението към природата и нейните ресурси може да се види във всички дейности на компанията. Например хотелът използва слънчева енергия за отопление и дъждовна вода за тоалетните. На гостите се предлага и 10% намаление на цената на стаята, ако пътуват с влак или велосипед. Ако имат електрически автомобили, те могат да ги таксуват безплатно в електростанцията на хотела. Също така, богатата закуска на бюфет се състои, доколкото е възможно, от биологични храни.
Михаела Райтерер  е единственият собственик и управител на Boutiquehotel Stadthalle Wien, която управлява хотела и недвижимите имоти. Преди да  купи бизнеса на родителите си през 2002г., тя работи в туристическа агенция и работи като асистент на главния изпълнителен директор на компания за кетъринг.

 

Хотел с нулев енергиен баланс

През 2002 г. Михаела Рейтерер купува хотел "Zur Stadthalle" от родителите си и решава да направи "екологичното съзнание"  основна визия на компанията. Родителите й вече се интересуват от този проблем, а хотелът им е сертифициран с австрийската "екомаркировка". Михаела Рейтерер продължава да следва тази насока. След като през 2002 г. поеме хотела, тя поставя инсталация за слънчева енергия. Важно е лично тя да използва природните ресурси и екологичните и защитни мерки, доколкото това е възможно, дори ако това не води незабавно до финансови спестявания за бизнеса.
Независимо от факта, че със слънчевата енергия и другите екологични мерки хотелът вече беше водещ  по отношение на околната среда и устойчивостта във Виена по това време, г-жа Рейтерер не смята, че тези мерки са достатъчни. Следователно през 2007 г. започва да планира хотел с нулева енергия, който да представлява разширяване на първоначалната компания. В същото време оригиналният хотел трябваше да бъде реновиран, за да се постигне еднаква визия на цялата компания.
Целта на преструктурирането беше да се повиши нивото на екологична устойчивост, която компанията започна да възприема. Михаела Рейтерер е по-вдъхновена от личния си интерес към използването на природни ресурси, отколкото от бизнес идеята.
Когато г-жа Райтерер започна през 2007 г. да разработва идеята си за хотел с нулева енергия, тя скоро разбра, че това е иновативен проблем на национално и международно ниво. Екологичните съображения все още не бяха широко разпространени в туризма или в икономиката като цяло, но имаше все по-голям интерес. По това време едва ли е имало на разположение експерти, които да я консултират.
В края на 2008 г. започва строителството на хотела. Новата шест етажна сграда има 38 стаи за гости. Изградена от бетон с фасада, специфична за къща с нулева енергия. Новата сграда е самостоятелна структура, свързана с първоначалния хотел само в мазето и на приземния етаж. Пластмасовите тръби, през които циркулира водата, са монтирани в масивните тавани и стени, което позволява контролирано отопление и охлаждане. Освен това е инсталирана фотоволтаична централа.

 

Какви са основните предимства от това да бъдете щадящи към околната среда?

Новата сграда не само разширява оригиналния хотел, но и предлага баланс на нулева енергия. Хотелското отопление използва вода, загрята от инсталация за слънчева енергия с площ от 130 м2. Термопомпи за вода, три вятърни колела и повече от 80 м2 големи фотоволтаични инсталации създават толкова енергия, че не само енергийните нужди на новия хотел могат да се обслужват изцяло, но и енергията може да бъде излъчена в оригиналния хотел и екологичната електроснабдителна мрежа. Пълненето на тоалетните контейнери, както и напояването на градината се извършва чрез система за събиране на дъждовна вода. Свежият въздух за контролираните климатици се затопля от инсталация за слънчева енергия и през лятото сградата може да бъде охладена от студена подпочвена вода, която се изпомпва през бетонния таван. По този начин компанията не е длъжна да използва консумативи, които консумират енергия, а потреблението на енергия също се намалява чрез използването на LED и енергоспестяващото осветление.

През 2012 г., повече от две години след преструктурирането, производителността на компанията (брой гости и продажби) е с около 20% по-висока, отколкото първоначално се очакваше. Новата сграда и обновяването на първоначалния хотел доведоха до удвояване на капацитета на хотела, което доведе и до увеличаване  броя на служителите от 18 на 32.
Преди преструктурирането предприемачът очаква промените да подобрят бизнеса. Тя обаче не очакваше резултатите да са толкова положителни. Развитието на бизнеса и напредъкът се наблюдават отблизо (продажби, брой на гостите) и маркетингът се провежда стратегически.

Преструктурирането се осъществяваше в съответствие с първоначалната концепция, едва по време на строителството се материализираха някои аспекти, които предприемачът не би могъл да предвиди. Например, постепенно стана ясно, че гостите очакваха закуската да бъде органична, въпреки че това е само в по-широк контекст, свързан с екологично устойчивата концепция на хотела.

 

 

 

Непрекъснато усъвършенстване

През 2014 г. хотелът добави нов аспект на устойчивостта. Повторната употреба на предмети от ежедневието завладя интереса . Повторната употреба, за разлика от традиционното рециклиране, се отнася до повторното използване на предметите за многократна употреба. Това означава, че ежедневните предмети се използват повторно за нови и различни цели, като намаляват новото производство и по този начин намаляват консумацията на енергия и ресурси.

През януари и февруари 2014 г., в сътрудничество с Университета за приложни изкуства, хотелът напълно обновява седем стаи за гости, стилно обзаведени! Дърва за огрев станаха маси за кафе, книги станаха нощни шкафчета и вестници станаха подложки за крака.

 

 

Технически подробности:

     Гараж за велосипеди (включително 2 станции за зареждане на е-мотори)
     Водна термопомпа
     130 m² фотоволтаични панели
     Слънчеви панели за топла вода
     Охлаждане / отопление чрез активиране на бетонна сърцевина
     Вятърни турбини за генериране на енергия
     Лавандулов покрив вместо тухлен покрив
     2 зареждащи станции пред хотела

 Концепция:

     10% зелен бонус за всички гости, които се завръщат в нашия хотел и за тези, които пристигат с влак или велосипед.
     "Изпитване на сън" за заинтересованите страни в нашата пасивна къща
     Зелен начин на живот в средата на града
     Органична закуска, сервирана в градината през лятото
     Лавандулата, отглеждана на нашия покрив от лавандула, се използва за запълване на      лавандуловите сърца, които могат да бъдат закупени на рецепцията
     Само хибридни таксита за нашите гости
     Строго разделяне на отпадъците и продължаващо обучение за всички членове на персонала
     Почистващите средства са биоразградими
     Зелен клуб за редовни гости

 

ЗЕЛЕНИ ЕТИКЕТИ И НАГРАДИ


Хотелът разполага с многобройни награди и сертификати през годините, като можете да видите по-долу някои от тях:

 • 2016: Зелен сертификат за марка.
 • 2016: Сертификат за отлични постижения 2016.
 • 2016: Награда за гости 2016 категория: най-добрите градски хотели.
 • 2015: Green Hotelier Award 2015 за Европа.
 • 2014: Сертификат Tripadvisor Green Leader - ниво на платина
 • 2012: Климатична сертификация за хотелски сгради в GOLD.
 • 2011: Хотелът е добавен към Climate Alliance
 • 2010: Спечелихме австрийската награда за опазване на климата (Österreichischer Klimaschutzpreis)
 • 2010: Михаела Рейтерер спечели "Синята хотелска награда" от баварския хотелски форум.
 • 2010: Спечелихме наградата HOGAST за интернет.
 • Ние сме първият градски хотел, отличен с екомаркировката ÖGUT-Umweltpreis в категорията Monika-Polster-Sonderpreis für Betrieblichen Umweltschutz / KMU.
 • 2009: Хотелът стана активен партньор и сме много щастливи, че можем да намалим емисиите на CO2 чрез нашите операции.
 • 2009 Екомаркировка на Виена.
 • Първият хотел във Виена ще получи екомаркировката на ЕС.
 • Екомаркировката на Република Австрия.

 

 

Savings

Electricity

110 000 kWh / p.y (оригинална сграда)

62 000 киловатчаса / к.с. (Пасивна къща)

В пасивната къща се използват само LED светлини. Цялото потребление на електричество във всички стълбища и коридори на пасивната къща е 244 вата. Ако всички светлини бяха включени във всичките 38 стаи, разходът щеше да достигне общо 1344 вата. Малката консумация на пасивната къща включва електроенергията, използвана за нашите водни термопомпи и електроенергията на техническата зона на пасивната къща. Ние произвеждаме електричество чрез нашите фотоволтаични панели - надяваме се скоро да получим разрешение от властите на града да инсталираме вятърни турбини, за да постигнем енергийна самодостатъчност.


Water

76 л на гост (оригинална сграда)

65л на гост ** ** вкл. пералня (пасивна къща)


Въпреки че пералнята е разположена в пасивната къща, ние консумираме по-малко вода от сградата-майка. Това се дължи на студената вода, която използваме за тоалетните. Директен резултат от процеса на загряване и охлаждане на бетонната сърцевина.


Hot Water

Парно отопление (оригинална сграда)

Със соларни инсталации и термопомпи (пасивна къща)


Нулевият енергиен баланс се основава на разходите за цялото потребление на хотела. Можем да постигнем баланса, ако получим разрешение за вятърните турбини. Пасивната къща доставя на сградата-майка топла вода и топлина. Трябва само да купим допълнително електричество за сградата- майка.


Heating

260 000 киловатчаса / к.с. (Оригинална сграда)

Няма (пасивна къща)


Пасивната къща се отоплява и охлажда от активирането на бетонната сърцевина. Водните термопомпи, се снабдяват с вода. След процеса на екстракция на енергия, студената вода се използва за изплакване на тоалетните. Излишъкът от енергия се доставя в оригиналната сграда, за да се затопли водата. Активно контролирана вентилация на помещенията и централно контролирано проветряване на помещенията вместо климатик.