Seehotel Wiesler

Country: Deutschland
Hotel type: SPA hotel
Web address: http://www.seehotel-wiesler.de
Introduction: "Почувствай природата - опази природата"

Hotel Story

Описание на хотела:

Семейният хотел  SPA Wiesler (четири звезди) се намира в една от най-красивите природни местности на Германия: Шварцвалд. Хотелът разполага с 40 просторни стаи и е разположен на брега на красивото езеро Titisee.

Освен радостна и гостоприемна атмосфера, хотелът предлага панорамен ресторант на брега на езерото с тераса, голям спа център със сауна, плувен басейн, открита хидромасажна вана и красивата област „Природно Спа". Ева и Клаус Гюнтер отвориха Seehotel, за да направят преживяването в Шварцвалд уникално за своите посетители по приятелски и устойчив начин. Хотелът предлага висока степен на комфорт за своите гости, като същевременно спазва екологичните принципи, като например използването на натурални продукти.

 

 

 

Постоянно печелившият хотел Seehotel Wiesler провежда устойчиво и екологично управление. Хотелът получи екологичната оценка на района Баден-Вюртемберг през 2009 г. и използва 95% от регенериращите енергийни източници. 100% от електроенергията се произвежда с водноелектрическа и фотоволтаична енергия, отоплението е посредством  дървесен чипс и солартермика.

Въпреки, че един уелнес хотел се нуждае от много енергия, местният гений на собственика създава различни иновативни идеи в домашния инженеринг, което позволява енергийното потребление на Seehotel Wiesler да бъде много по-ниско от средния уелнес хотел и да достигне нисък разход на енергия на ниво къща. Всеки престой осигурява само 500 грама CO2.

Енергоспестявания

В Seehotel Wiesler в Titisee използването на съвременни технологии в областта на енергопотреблението ни позволи да съчетаем комфорт и отлично обслужване с най-голям респект към околната среда.

 Това се дължи на ефективното използване на чисти и възобновяеми енергийни източници. Делът на възобновяемата енергия в общото потребление на енергия е 91%. С 66 kWh / m² сградата постига стойност на нискоенергийна къща, което е много забележително за един уелнес хотел. Това се постига с редица по-малки и по-големи иновационни мерки.
 
Възстановяване на топлината на хладилни инсталации

Хладилните агрегати на всички хладилници и охладителни помещения са обединени в единица за рециклиране на топлина чрез комбинирана система. Получената отработена топлина се използва за нагряване на приблизително 1500 литра вода дневно от 6 ° C до 45 ° C. То е насочено към котлите и директно подпомага генерирането на топла вода. Това увеличава експлоатационния живот на хладилните агрегати, намалява настоящите изисквания и създава приятна околна температура на хладилниците.
 
Топлинната соларна система се намира в хотела. Топлината, генерирана в тази система, се използва директно за топла вода и за отопление.

 

 

Отпадъци

Където живеят много хора, има и много отпадъци. Seehotel Wiesler има почти постоянно годишно количество отпадъци поради добрата си система за управление на отпадъците, която включва отделяне и предотвратяване на отпадъците.

По време на сутрешната закуска не се предлага нито една опаковка. Захар, мед, масло, мюсли, ядки, кисело мляко, кварк, сок и сирене  се сервират от големи контейнери по време на закуската на шведска маса. В хотелските стаи сапун и душ гел се предлагат в контейнери за пълнене. Висококачествена рециклирана хартия се използва за тоалетни и офис.

 


                                      

 

Технически подробности

 • Водата от външния басейн се поддържа вътре през нощта, за да се запази температурата й.    През 2004 г. хотелът инвестира 42500 евро за смяна на отоплителната система от нефт на дърво, като в резултат започва да плаща 1700 евро на година вместо 20 000 евро.
 • Вместо чехли за еднократна употреба, хотелът въведе многофункционални чехли, предоставяни на рецепцията безплатно.
 • Отоплението, генерирано от кухнята, се използва и за отопление на топла вода за кухнята. Има сушилня за хавлии с топла вода, по-късно възпроизведена от Siemens.
 • Отоплението, произведено от хладилниците, се използва за производство на топла вода.
 • За да се пести електричество, сауната се суши сутрин през локалната отоплителна система, а на обед стартира електроенергийната система.
 • Хотелът обръща внимание на екологичния аспект и икономическата жизнеспособност на всяка покупка, която трябва да направи - от машина за лед, използваща само 2 литра вода за лед до мебели от местен дървен материал.
 • Заедно с местните фермери, хотелът произвежда разнообразие от артикули от лосион за тяло за SPA лечение до суроватка, останала от местната био-ферма.
 • Хотелът произвежда сам много продукти на базата на местни продукти от сладко до местно шампанско.
 • Закуската на шведска маса се състои предимно от местни продукти, има знаци, които посочват  селото и фермата, откъдето идва храната. Хотелът организира тематични дни за хранене.
 • Seehotel Wiesler предлага над 250 различни регионални продукта, 65 от които с екологичен етикет.

 

ЗЕЛЕНИ ЕТИКЕТИ И НАГРАДИ

 • 2004 победител в Стратегията за ЕКС на стратегическите форуми
 • 2006 награден с екологичната оценка на региона Баден-Вютемберг
 • 2006 финалист в наградата Royal Accommodation
 • 2007 Носител на екологичната оценка на град Фрайбург
 • 2009 Финалист за   награда EMAS

 


                         

 

 

 

Savings

Electricity

Фотоволтаична система

Южната ориентация на хотела се предлага за инсталиране на фотоволтаична система. Заводът може да произвежда около 12 000 kWh електрическа енергия годишно, което съответства на приблизително 12% от общото потребление на електроенергия. Също така електричеството от обществената електрическа мрежа се произвежда във водноелектрически централи в Hochrhein.

  Така 100% от електроенергията се произвежда от възобновяеми енергийни източници чрез водноелектрически централи и фотоволтаици.


Water

В резултат на множество мерки, Seehotel използва  291 литра на гост на вечер, което е невероятно, когато средното потребление на гост на вечер е 600 литра в уелнес хотел.

Хотелът въведе изобилие от мерки, за да намали максимално консумацията на вода, без да ограничава удобството на гостите. Всички хотелски мивки и душове са оборудвани с ограничители на потока, контейнерите  на тоалетните имат бутон за спиране на водата. Специални процедури за почистване се прилагат от персонала на хотела, за да не се излива или замърсява водата ненужно. Програмата за осведоменост на гостите помага да се намали ненужното изпиране на кърпи и спално бельо.


Heating

Завод за биомаса

Още през 2004 г. е поставена инсталация за биомаса с дървесни отпадъци, която генерира цялата топлинна енергия на хотела и в резултат на това намалява разходите за отопление с 91%. Това значително намалява емисиите на CO2, което има положително въздействие върху околната среда. Използват се само дървесни отпадъци от горите около Титизе. В резултат на това местното селско стопанство запазва пълната добавена стойност. Биомасата покрива около 390kWh от необходимата топлинна енергия за всички помещения, басейна, джакузито и топлата вода. Инсталацията за биомаса ще спести около 100 000 литра гориво за отопление годишно, което на свой ред съответства на годишно спестяване от около 250 тона емисии на CO2.